Social Icons

22 Eylül 2014 Pazartesi

Emekli olana kadar mutlaka karşınıza çıkacak 10 menicır tipi

Bu yazıda geçen karakterler gerçekle hiç bir ilgisi olmayıp tamamen hayal ürünüdür. Ya da değildir. Kurcalamayın orasını..


·         Ben olmasam şirket batar diyen menicır: Egosu tavan yapmış yönetici modelidir ve çalışılması oldukça zordur. Utanmasa döviz kuruna bile kendisinin ayar verdiğini; hatta pazardaki tüketimi arttırdığını bile iddia edebilir. Şirketlerin  onlar sayesinden krizleri atlattığına inanırlar. Böyle bir yöneticiniz varken sakın terfi falan etmeyin; çünkü hayat boyu’’ benim sayende terfi ettin’’ diye bıkbıklayan bir insanla uğraşırsınız. Bu model yöneticilerin hangi pozisyonda ; ne sorumlulukta olduğu önemli değildir. Örneğin finans departmanında çalışıyorken;bütçesini onayladığı bir reklam filmini ben çektim diyebilir. Şener Şen’in Badi Ekrem tiplemesini andırırlar. Genel müdürle asansördeki 8 saniyelik selamlaşmalarını; ‘’yine bir gün genel müdüre akıl veriyorum’’ diye başlayan cümlelerle gayet ciddi anlatabilirler.





·         %100 iletken menicır: Bu modeller, yaptıkları işte mantık aramaz ve sorgulamaz. Herhangi bir stratej geliştiremez, organizasyona yeni hiçbir şey katamaz. Sadece kendi üstlerinden gelen tüm fikir ve kararları sorgusuz sualsiz kabul eder ve olduğu gibi altında çalışanlara delege edeler . Kevgir gibi geniş delikli; %100 iletken yönetici tipleridir. Bu tür bir yöneticiyle çalışmak askerlik yapmaya benzer. Tıpkı askerlikteki gibi, sizin yaptığınız işte de mantık olmaz. Bugün böyle yaptığınız bir şeyi, ertesi gün tam tersi şekilde yapmanız istenebilir.



   Dünyayı kurtardığına 100% emin olan menicır: Yaptığı işi fazlaca ciddiye alan tiplerdir. İş dışında hiç bir şey konuşamaz, paylaşamazsınız. Panik ve heyecanlıdırlar. Genelde kafaları pek basmaz. Yönettikleri projede 3 günlük bir gecikme için  Birleşmiş Milletler’den yardım isteyebilirler. İşleri dışında, geri kalan her şeye karşı duyarsızdırlar. Hükumet devrilsin, yeni tapeler patlasın hatta uzaylılar dünyayı işgal etsin; bu tip yöneticiler o sırada gelip size toplantı notlarını yolladın mı diye sorabilir. Çünkü milyonlarca insanın hayatta kalması ve küresel ısınmanın sona ermesi o toplantı notlarının yollanmasına bağlıdır..



·         Boşver işi, önce gel bi içelim diyen menicır:  Şiddetli bir kariyer hırsınız yoksa ve böyle bir yöneticiye rasgeldiyseniz hiç bırakmayın. Daha düşük maaş alacağınızı bile bilseniz; bu menicır hangi göreve, hangi şirkete geçerse siz de peşinden gidin. Çalışması tatlı, rahat insanlardır. Kariyer yapmayı, para kazanmak ve güzel bir hayat geçirmek için araç olarak görürler. Bu tip menicırlar, çok fazla çalışmamalarına rağmen, çevreleri tarafından çok sevildiği için kariyer basamaklarında yükselmeye devam ederler. Altında çalışanlarla gönül bağı kurarlar. Dertlerini tasalarını dinlerler. O yüzden altındaki çalışanlar; bir yerden sonra şirket ve kariyer için değil; bizzat bu yönetici için çalışmaya başlarlar.



·         Sizi paspas olarak kullanan menicır: Bunlar şirketlerdeki eski model yönetici tipleridir. Sadece iş yapmanızı değil, kişisel hizmet de beklerler. Bu tür bir yöneticiyle çalışıyorsanız getir-götür işleri, çay- kahve söyleme, asansörü çağırma, arabayı kullanma, atıştırmalık bir şeyler bulma gibi ek görevleriniz de olur. Hulusi Kentmen gibi iyi niyetlisine denk gelirseniz ne ala.. Yoksa ‘’bu kadar okulu bunun için mi okuduk’’ diyerek isyan bayrağını açabilirsiniz.




·         Yorum yumağı ;  eleştiri manyağı menicır:  Madem müdür oldum; neden eleştirmiyorum diyen ne oldum delisi yönetici modelidir. Gelen her işe, her sunuma , her projeye mutlaka ama mutlaka bir eleştiride bulunmak zorunda hisseder kendini. Eğer eleştirilecek  bir şey bulamazsa, kendi yöneticilik yeteneğini sorgularlar. Çünkü ona göre yöneticilik bu demektir. Motivasyonunuzla asla ilgilenmezler. Güzel bir şey söylemekten itinayla kaçınırlar. Teşekkür etmek, takdir göstermek onlar için zayıflıktır, gereksiz yüz göz olmaktır..



·        Aslında çok daha iyi yerlerde olmayı hakkettiğini  düşünen menicır: Süper kompleksli ve ağlak tiplerdir. Kendi devrelerinden birileri, daha hızlı yükselmiştir ve bunu kaldıramazlar. Bu yüzden çalıştıkları yerden , yapılan işten ve sizden nefret ederler. Onları ne şirketler istemiştir de ; gitmemişlerdir. Kariyer lobisi, paralel yapı falan önünü kesmese,şu an  genel müdür koltuğunda onun oturması gerekir. Bu tip yöneticilerle çalışırken pozitif kalabilmek hemen hemen imkansızdır.



·         Her boka toplantı yapan menicır:  Bu modeller kendi başlarına inisiyatif alamayan, eğer hatalı bir karar alınacaksa bunun sorumluluğunu daha fazla insanla paylaşmak için sürekli toplantı yapmak isteyen karakterlerdir. Ya da belki sadece canları sıkılıyordur,lak lak yapmak istiyorlardır emin değilim. Ama ömür törpüsü yönetici tipidir. Yazıcıdaki kağıt bitse; git yeni kağıt koy diyemez; bununla ilgili bir toplantı yapıp ne yapacağımıza karar verelim der. Tahmin edileceği üzere genelde çok ama boş konuşurlar. Tek cümleyle özetlenecek bir meseleyi  8 paragrafta anlatırlar. Üniversitelerin sözel ya da eşit ağırlık bölümlerden mezun olma ihtimalleri yüksektir. Mühendislerden bu model yöneticiler çıkmaz. Bu tip bir yöneticiniz varsa sonuçsuz çıkılan onlarca toplantı yaparsınız.





·         Suya sabuna dokunmayan menicır: Sağlam iş çakan yönetici tipidir. Uzmanlık alanları ‘’forward’’a tıklamaktır. Delegasyonda sınır tanımazlar. Gelen mailleri size forwardlarken ‘’yapalım pls’’;  ‘’bakalım pls’’ gibi sempatik cümlecikleri koyarlar.




·         Gözünün çapağı yenecek delikanlı menicır: Her şirkette maksimum 1-2 tane vardır. Herkesin bir ömür çalışmak isteyeceği yönetici tipidir. Altında çalışanların hatalarını örter, başarılarını alkışlatır. Takım ruhu her şeyin önündedir. Bu tür yöneticilerin ekibi genelde başarılı olur, çünkü arkalarını kollamaya ihtiyaç duymadan tüm eforlarını ve odaklarını işe verirler. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder