Social Icons

25 Şubat 2014 Salı

Bakmak için değil; okumak için çekilen fotoğraflar..


Siz de benim gibi fotoğraf çekmekten anlamayan ama çekilmişlere hayran hayran bakanlardan mısınız?
Bizim gibilere ışıktan, mercekten, gölgeden ziyade, fotoğrafların hikayeleri lazım. ''Kim, nerde, nasıl çekmiş; çekenin ruh hali neymiş; fotoğraftaki kız sevgilisi miymiş'' gibi detaylara takılırız biz. Bize fotoğrafın ''konulusu'' lazım anlayacağınız:)

Benim için en etkileyici 11 tarihi fotoğrafı  ordan burdan seçtim, hikayeleriyle beraber derledim.. Buyrunuz..



1) 1932 yılında; New York'daki GE binasının inşaası sırasında  Charles C. Ebbets tarafından işçilerin öğle yemeğini görüntüleyen kare.






2) 1948 yılında; 24 yaşında, beşinci çocuğuna hamile olan bir annenin, bakamadığı için çocuklarını satışa çıkarttığı anı gösteren fotoğraf Chicago Gazetesi'nde de yayınlanmış. Sonraki yıllarda bu çocuklarla yapılan röportajları da okuyabilirsiniz.
(http://www.creatingafamily.org/blog/4-children-for-sale-the-rest-of-the-story/)




3) Bu fotoğraf, 1930'da, beyaz bir kıza tecavüz etmekle suçlanan 2 siyahın, 10 bin kadar beyaz tarafından mahkeme salonundan çıkarılıp asıldığı anı belgeliyor.





4) 1970'de Nixon hükümetinin Kamboçya'ya asker göndermesi ABD'de pek çok üniversitede protestolara neden oluyor. Bu fotoğrafta yerde yatan beden; protestolarla ilgisi olmadığı halde güvenlik güçleri tarafından vurulan 14 yaşındaki Mary Ann'e ait.



5) Çiçek çocukların efsanefi karelerinden biri. 1967'de Vietnam savaşını protesto eden Jane Rose Kasmir'in, Pentagon muhafızlarına barış çiçeklerini uzatırken çekilen kare Marc Ribound'a ait.




6) Beyazların ve siyahların ayrı eğitim aldığı  ABD ırkçılık tarihinden bir kare. 1957 yılında  Arkansas eyaletinin başkenti Little Rock'da Central High School'a 9 siyah öğrenci kayıt olur. Aşağıdaki fotoğraf,  bu 9'ludan Elizabeth Eckford'un beyaz öğrencilerin tepkileri arasında yürüdüğü fotoğraf.



7) 2006 yılında güney Fransa'da; St Jacques çingenelerinin Noel kutlamasında çekilmiş bir fotoğraf. 5 yaşındaki bir çocuğun sigara içmesi son derece olağan bir durum onlar için.



8) Benim favori fotoğrafım. 1945'de 2. Dünya Savaşı'nın bitişini kutlamak için karşısına çıkan her kızı öpen denizci; aşağıdaki karede öptüğü hemşireden bu fotoğraf çekildikten hemen sonra güzel bir tokat yemiş.



9) İkinci dünya savaşının karanlığını dağıtan başka bir fotoğraf 1950 yılında Paris'de çekilmiş.



10) Batı Şeria'da güvenlik güçlerine tek başına direnmeye çalışan yahudi kadının fotoğrafı.



11) 2009 yılında, Papua Yeni Gine'de; halkı kondom kullanımı konusunda eğitmek için yapılan demonstrasyonda çekilmiş bir kare.



1 yorum: