Social Icons

13 Nisan 2015 Pazartesi

Düğünlerde Saksıdan Hallice Olan 7 Zavallı Karakter


İddia ediyorum bir sosyolog sadece düğünlere giderek;  toplumsal psikolojiye dair derin çözümlemeler yapabilir:) Bu çalışmamızda sadece düğün saksılarını inceliyoruz. Neyse ki sezon yeni başlıyor..




   1- Gelinin annesi ve damadın babası: Gelin ve damadın yaptığı ilk dans sonrasında; adettendir; damat kayınvalidesini; gelin ise kayın pederini dansa kaldırır. Bu durumda saf dışı bırakılan gelinin babası ve damadın annesi sahnenin kenarında korkuluk gibi kalır.



    2- Son iğne tutucuları:  Takı törenleri son dönemde epey modernize hale geldi. Gelin ve damatın sahnenin ortasında saksı gibi durup; ‘’bize takacak yok mu’’ diye beklediği  takı törenleri nin yerine; çiftlerin masa masa gezdiği törenler geldiyse de; halen bu adetin uygulandığı geleneksel düğünlere rastlamak mümkün.   Bu tür törenlerde son derece elzem bir görev vardır:’’iğne tutuculuğu’’.  Taşıdığı önem açısından nişan törenlerindeki tepsi tutucularıyla kapışırlar. Bu kişiler genellikle gelin ve damatın açık gözlü, uyanık; hafızası kuvvetli  dişi akrabaları arasından seçilir. Gelen takıları gelin ve damatın üzerine takmak için gereken iğneleri tutarlar. Aslında bu işin bahanesidir. Asıl amaç; takılar doğru kişiye takıldı mı, kim çeyrek; kim yarım taktı gibi konuları beyne kaydetmetir.

    3- Kendini görüntü yönetmeni sanan kameramanlar: Bir düğünde;  gelinden daha kaprisli biri varsa o da kameramandır. Fırsat verilse hepsi birer Hitchkok’tur ama kader onları bir düğün kameramanı yapmıştır. Kullandıkları en öndemli teknik;  pasta kesilirken ve takılar takılırken kamerayı zoomlamaktır.Özellikle takıları zoomlama görevi düğün evi tarafından tembih edilmiş arşivsel bir çalışmadır.

4-  Gelin arabasınının şöförü : Sadece arabayı kullanmakla kalmaz. Gelin çiçeğini evden almak; arabayı süsletmek; kuaförden birilerinin alınması; otogardan misafir karşılanması gibi tüm ayak işlerine sizi koştururlar. Kız tarafının akrabalarından birine yazılıyorsanız; şansınızı çok artıracak bir görevdir.  Hem göz önünde bulunur; hem de büyüklerin ‘’ay pek efendi çocuk’’ gibi övgülerini toplarsınız.



    5- Gelinliğin kuyruğunu taşıyan nedimeler:  Psikolojik işkencede son noktadır. Bir insan neden en önemli gününde ; başkasının yardımı olmadan hareket edemeyeceği bir elbise giyer ki.. Ve bir elbiseyi taşımak için neden minimum 2 kişi gerekir. İşte bunlar hep trend..Ve trendlerin mantığı olmaz..

    6- Küçük kardeşin düğününde bekar abi ya da ablalar: Gelin masasındaki vazo olun daha iyi.. Sizden küçük kardeşiniz ; daha erken evlenmeye karar verdiyse; ya o düğüne engel olun ya da o düğüne götürebileceğiniz bir nişanlı bulun. Yoksa bütün gece; ‘’küçük hızlı çıktı (sanki araba yarışı)’’, ‘’abisinin/ ablasının önüne geçti’’, ‘’ seneye yaza da seninkini yaparız artık’’ gibi saçmalıklarla uğraşırsınız.



    7- Damatlar: Her ne kadar baş rolde görünse de düğünlerdeki en büyük saksılar damatlardır.  Bir kere fena halde gelinin gölgesinde kalırlar. Altında kot pantolonu, üstünde t shirtüyle gezen o sade kız birden bire masallardaki prenseslere dönüşürler. Kabarık gelinlikler; bazen aşırıya kaçan makyajla gecenin yıldızı onlardır. Damatlar siyah takımlarıyla ancak gelinin yanındaki yardımcı erkek oyuncu oscarına adaydırlar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder