Social Icons

31 Ağustos 2017 Perşembe

DİKKAT ANNE ÇIKABİLİR!

Tüm dünyada günde ortalama 360 bin bebek doğuyor. Internet çağında olmamıza rağmen dünyanın pek çok yerinde hamilelik inanışları ve geleneksel doğum ritüelleri uygulanmaya devam ediyor.  Hintliler, zor bir doğum geçirmemesi için hamile olan kadına kocasının kravatını bağlamamasını tembihliyor. Vietnam’da hamile kadınların evlilik veya tören alayına katılmasının bebeğe kötü şans getireceğine inanılır. Bir Anadolu inanışına göre yumurtayı çok yiyen kadının doğacak çocuğunun saçsız olacağı düşünülür. Hamileyken güzele bakarsan çocuğun güzel olur. Kırkı çıkmadan çocuğun tırnakları kesilirse çocuğun hırsız olacağına inanılır. Annemin bana hamileyken gamzeli olmam için bol miktarda ayva tüketmişliği vardır.

Doğumuna 3 hafta kalan sevgili iş arkadaşımın baby shower partisine götüreceğim bebek hediyelerini ararken; bu ritüellerin ilkelliğinden ziyade; ne kadar ekonomik olduklarını düşünüyordum. El kadar bebek elbiselerine, astronomik fiyatlar çeken bir yeni doğan piyasası oluşmuştu. Baby shower tıpkı bekarlığa veda partisi gibi Amerika’dan ithal yeni metropol geleneğidir. Bebeğin doğumundan kısa süre önce; anne adayının arkadaşlarını evine misafir ederek; pasta börek yedirdiği, karşılığında doğacak bebeği için türlü çeşit hediyeleri biriktirdiği bir kabul günüdür. Ve pek çok Amerikan icadı gibi bu ritüel de sınıf atlama mücadelesinde şampiyonluğu kimseye bırakmayan plaza güruhu tarafından coşkuyla karşılanmış ve hızlıca uygulanmaya başlanmıştır. Bu cumartesi günümü; haftanın beş gününü geçirdiğim ve altıncısını beraber geçirmek için çok da hevesli olmadığım 20 kadar iş arkadaşımla balonlarla süslenmiş bir eve tıkılıp her hediye paketinden çıkan bebek kıyafetlerine ‘’inanmıyorum çok tatlış’’ nidaları atarak geçirecektim. Bunun yerine anne namzedi iş arkadaşımın gamzeli bir çocuğu olsun diye tüm hafta sonunu ayva yiyerek geçirmesini ve benim güzel tatil günümü zehir etmemesini temenni ederdim. Böyle zamanlarda batıdan araklanan geleneklerin şeytan icadı olduğuna inanmadan edemiyor insan.



Baby shower partisinin ardından; doğum izni bitene kadar varlığıyla ofisi şereflendirmeyecek arkadaşımızın doğum ve ilk annelik dönemini sadece sosyal medya üzerinde takip edecektik. Dünyadan habersiz Beren Su uyuyarak değil layklanarak büyüyecektir. Doğum sonrası kilolarından kurtulmak için her gün maydanoz kürü içen iş arkadaşım; istediği kiloya ulaşana kadar bu fotoğraflarda sadece gülümseyen suratıyla yer alacaktır.

Taze annemiz doğum iznini tamamlayıp ofise döndüğünde ise çevresindeki tüm arkadaşları için cehennem azabı başlayacaktır. Çünkü asansörde, toplantıda, yemekte yakaladığı herkese; Beren Su’nun nasıl agucuk dediğini; ilk adımını nasıl attığını anlatacaktır. Pek çok anne gibi, arkadaşım da Beren Su’nun üstün zekâlı olduğunu düşünecektir. Beren Su’nun mutlu ve sağlıklı bir çocuk olması annesinin mutlu olması için yeterli değildir. Beren Su muhteşemdir. Tam bir prensestir. En güzel mamayı Beren Su yer. Beren Su kadar zarif emekleyen bir çocuk daha dünyaya gelmemiştir. Kakası pudra şekeri kıvamındadır ve ağlamasından da anlaşıldığı üzere müzik kulağı fazlasıyla gelişmiştir.

Yüksek plazaların, yüksek egoları tarafından yetiştirilen tüm çocuklar gibi Beren Su da kısa, orta ve uzun vadede ulaşılacak hedefleri belirlenmiş bir projedir. Özbek yatılı bir bakıcı tarafından büyütülecek olan Beren Su, 3 yaşından itibaren oyun gruplarına yollanacaktır. 4 yaşında jimnastiğe; 5 yaşına girdiğinde baleye başlayacaktır. Piyona dersleriyle çakıştığı için jimnastiği bırakmak zorunda kalacaktır. Balerin olmasa da zarafet getirsin diye baleye bir süre daha devam edecektir.  Yapılan detaylı piyasa araştırmalarından ve çocuğu olan diğer iş arkadaşlarıyla istişare edildikten sonra Beren Su fahiş fiyatlı bir koleje gönderilecektir. Okuldaki rehberlik hocası her beş veliden beşine de söylediği şeyi Beren Su için de söyleyecektir: ‘’Üstün zekalı bir çocuk, az bulunur bir yetenek.’’ Derslerdeki performansı rehberlik hocasını doğrular nitelikte olmayınca Beren Su konsantrasyon bozukluğu sebebiyle 3 farklı pedagoga götürülecektir.  Harcanan tüm emeklere rağmen derslerinde başarılı olamadığı gibi piyanoyu da kıvıramayan Beren Su için tüm umutlar tükenmiştir. Proje başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Yeni projeye başlamak gerekir. Beren Su’ya kardeş için hazırlıklara başlanır. Bu sefer farklı yöntemler uygulanacaktır. Piyano yerine beden senkronizasyonunu geliştiren yüzme; bale yerine takım ruhunu geliştiren basketbol kursu denenecektir.

Baby shower partisine götüreceğim hediyeyi ararken, Beren Su’nun tüm yaşayacaklarını düşünmek içimi kararttı. Hediye almaktan vazgeçtim. Arkadaşımı aradım, acil bir işim çıktığı için gelemeyeceğimi ilettim. Telefonu kapatmadan da yumurtayı çok abartırsa Beren Su’nun kel kalacağını, ayvanın da gamzeler konusunda bir boka yaramadığını söyledim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder