Social Icons

9 Ağustos 2013 Cuma

''Diamonds are a girls's best friend!?''





Zeynep Cansoylu'nun kaleminden:

Amsterdam Pırlanta Müzesi - Diamant Museum


Amsterdam'da en sevdiğim müze/sergi Van Gogh, modern sanat veya denizcilik müzesinin yanı sıra çoğu kadının rüyalarını süsleyecek bir müze daha var: Pırlanta Müzesi .

Şehre gelir gelmez ilk olarak Pırlanta Müzesine gitmemiz kaçınılmazdı doğal olarak. İster pırlantaları çok sevip hakkında herşeyi bilin isterseniz hiç birşey bilmeyin bu müzede sıkılmayacaksınız o garanti!

Kat kat, ev şeklinde döşenmiş, sıkılıp bunaldıkça bir köşede oturup dinlenebilirsiniz. Hatta kafesinden içeceğinizi alıp içe içe gezinebilirsiniz. Herşeyin fotosunu çekmek de serbest. 

Girişte kocaman sahte pırlantalı lamba ile karşılanıyoruz ve başlıyoruz yukarı çıkmaya...

(Bu arada 3d sanal tur yapmak için tık tık)



Hemen ilk katta pırlanta tarihini anlatan 5 dk'lik  filmimizi izliyoruz.( 4 C (cut, clarity, carat, color) sisteminin bulunuşu, geçmişten günümüze pırlanta çıkan ülkeleri vb anlatıyor)
 Sonrasında değişik kesimlerin kocaman boyutlarına bakıyoruz. 

Hollanda'dayız sonuçta... Adamlar hemen Van Gogh'u hatırlatıyor. Starry Night tablosunun gerçek pırlantalar ile replikasını yapmışlar. 




Sonraki katta benim favorim ve özel ilgi alanım Kraliyer mücevherlerinin replikaları var. İngiltere'den Victoria'nın hazinesine geçmiş o kadar çok değerli parça var ki... 








Pırlanta görünümlü raket de en ilgi çeken parçalar arasındaydı. 



En üst katta ülkelerin kral ve kraliçelerin taçlarından örnekler vardı. İngiltere bu taş ve gösteriş işinde en usta
ülkelerde biri.




Yuvarlak kesim bir pırlanta içinde gibi hissettiren ayna ve ışık oyunları ile ayarlanmış bir pırlanta odası vardı. İçeride de durmadan Marilyn'in Diamonds are a Girls Best Friends şarkısı çalıyordu. 



Son olarak en üst katta kendi fotonuzu çekip sanal olarak kraliyet takılarını ekleyebildiğiniz bir bilgisayar var. Ücretsiz olarak yapıp kendinize mail atıyorsunuz, benim denemelerimden en güzeli aşağıdaki oldu. :)


Bir gün yolunuz Amsterdam'a düşerse maksimum 1 saatinizi ayırıp bu pırıltılı müzeye gitmenizi tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder