Social Icons

17 Temmuz 2013 Çarşamba

İstanbul'un Lezzet Durakları-2

Yediğimiz yemekler damağımızda bıraktığı tatlardan çok daha öte anlamlar taşıyor çoğu zaman.Tabağınızdaki acılı ezme ve peyniri; kadehinizdeki rakıya kardeş yaptığınız sofralarda memleketi kurtardığınızı; ancak üçüncü kadeh şarabın sonuna geldiğinizde ilan-ı aşk edecek cesareti bulduğunuzu; kaymaklı kadayıfı yedikten sonra annenizi özlediğinizi ve telefona sarıldığınızı anımsayın..
Bu anıları yaşadığımız en güzel Beyoğlu mekanları son günlerde biber gazıyla imtihanını veriyor.  Mesai bitimini sabırsızlıkla bekleyip; sevdiklerimizle buluştuğumuz güzel Beyoğlu’nun tüm sokaklarında; bizleri, genzimizi yakan biber gazı bulutu bekliyor artık.
Bizi; bizim olan sokaklarda gaz maskeleri ve talcidli suyla dolaşmaya mecbur bırakan zihniyete inat; sahip olduğumuz en güzel anılara tanıklık eden lezzet duraklarına sahip çıkıyoruz ve bu yayını DİRENİŞ’e ithaf ediyoruz..

Avam Kahvesi (Cihangir): Muhabbet denilince akla ilk gelen güzel bir rakı sofrası olur. Avam Kahvesi'ne uğradığınızda aklınızdaki bu genel kanıyı yıkabilirsiniz. Bu küçük ve özgün mekanda muhabbetinize rakı değil; Türkiye'nin farklı yerlerinden getirilmiş gazozlar eşlik edecek. Menüdeki envai çeşit gazozu tek seferde denemeniz çok zor. Bu yüzden beraber gittiğiniz arkadaşlarınızla farklı gazozları sipariş etmenizi ve farklı çeşitleri denemenizi tavsiye ederiz. Pek çoğumuzu , çocukluk anılarına götüren bu şirin mekanın; gazoz kadar tatlı sohbetlerinize şahitlik etmesi ümidiyle..

(Katip Mustafa Çelebi Mah., Çukurçeşme Sk 4/A, Taksim)

Gazoz
açılmadan önce 
defalarca çalkalanmış,
 
küçük bir şişedeki gazoz gibi
 
önce taştık birbirimize.
 
kaybolunca sonra köpükler,
 
kalıverdik boş kadehlerimizle!

İskender Ada








Üç Yıldız Şekerleme (Taksim Balıkçılar Çarşısı ):

Kastamonulu bir aileye ait tarihi şekerlemecidir.  'Lavuk' adındaki beyaz tatlısıyla ünlü. Suya batırılarak servis edilen,macun kıvamında beyaz bir tatlıdır. İçeride bulunan şekerlemeler kadar tatlı sahipleriyle sohbet etmeden çıkmamanızı öneririz.






Şütte Şarkuteri (Taksim Balıkçılar Çarşısı ):

Osmanlı'da mandıracıklıkla daha cok Bulgarlar uğraşırdı.Çatalca tarafında ırgatlık yaparken,buradaki çiftliklerin de son sahipleri Bulgarlar oldular.  Bu nedenle ünlü mandıracıların çoğunun Bulgar kökenli olması bu yüzdendir. Şütte şarküteri de bunların en iyilerinde biridir.

Me Gusta Meyhanesi (Kallavi Sokak)
Roka-ceviz ve ince bulgurdan yapılan mezesinin yanı sıra topiğin de oldukça lezzetli olduğu bu mekanda, özel günlerde gruplar için kapatılabiliyor.

(Kallavi Sokak No:2 Taksim)

aperatif bilgiler-Ermeni mezesi olan topik ; tok tuttuğu için özellikle Büyük perhiz döneminde çok fazla tüketilirdi  . Bu nedenle topik etli yapılmaz.






Hacı Abdullah Lokantası (İstiklal Caddesi Ağa Camii yanındaki sokak)
19. yy daki saray aşçısı Abdullah Efendi'den usta-çırak ilişkisi ile önce Hacı Salih Efendi'ye, sonra da o dönemde garsonluk yapan Hacı Abdullah'a devrettiği Osmanlı mutfağının en güzel lezzetlerini tadabileceğiniz meşhur lokantadır. Özellikle kuzu dolmasını denemenizi öneririz.




Reşat Balık Market (Taksim Balıkçılar Çarşısı ):
İstanbul Avrupa tarafında  2 tane tarihi balıkçılar çarşısı vardır: biri Taksim Çiçek Pasajı'nın yanındaki sokak, diğeri Beşiktaş'daki balıkçılar çarşısıdır. İstanbul'un en iyi lakerdasını yapan mekanlardan biri  olan Reşat Balık Market Taksim Balıkçılar Çarşısı'dadır.

aperatif bilgiler - Eskiden Rakı sofralarında okunan okunan şiirlere rakıname denirdi. Buna güzel ve eğlenceli bir örnek:

"Ermeni gibi mutfakta
Rum gibi yatakta
Türk gibi sokakta
Yahudi gibi pazarda
karın varsa cennettesin.."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder