Social Icons

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Merhaba derken...


Tesadüf eseri ya da arkadaşımız olduğun için zoraki bu bloğa tıklamış SEVGİLİ OKUYUCU,
Bilgisayar ekranı karşısında ya da saatlerce bitmeyen toplantıların arasında gününü güzelleştirmek için haftasonuna minik planlar yapmak iyi gelecektir diye umuyoruz. Ve sana ilk yazımızda, katıldığımız ‘’İstanbul’un Lezzet Durakları’’ turuyla MERHABA demek istiyoruz.
Bu turda çoğu zaman yakınından hatta önünden geçip farkında olmadığımız mekanlarda tadabileceğin en güzel bal- kaymakların, simitlerin veya mezelerin adreslerini paylaşıyoruz.
Şimdiden afiyet olsun...

İstanbul'un Lezzet Durakları-1


Tophane Tarihi Simit Firini (Tophane): Osmanlı'da  Yeniçelerilerin kahvaltıda bal ve kaymaklı simit yedikleri için, güçlü ve sağlıklı oldukları söylenir. Taş fırın simitçilerinin; Osmanlı döneminde Topçu Ocağı'nın ve  dolayısıyla Yeniçerilerin bulunduğu Tophane bölgesinde yer alması bu yüzdendir. Bunlar arasında en eskilerden biri Tarihi Tophane Simit Fırını'dır. Pişirilmeden önce pekmeze batırılan ve sonrasında taş fırına atılan simitlerin kokusunu sokağın başından alabilirsiniz. Son zamanlarda yaygınlaşan simit zincirlerinden farklı olarak, burada simitler taş fırında pişirilir.

(Firuzağa Mahallesi, Kadiriler Yokuşu /Beyoğlu)










 Datlı Maya Fırını (Cihangir):
Datlı maya (nohut mayası) Osmanlı döneminde kullanılan organik mayanın adıdır. Cihangir'deki Firuzağa Camiisi’nin hemen karşısında bulunan bu mekan ismini bu mayadan alır. Buradaki taş fırında pişirilen Antakya'nın ıspanaklı böreğini tatmanızı öneririz. Üst katında, dışarıdan farkedilmeyen  minik bir kahvaltı salonu bulunuyor.

Firuzağa Mah., Türkgücü Cd 59/A /Cihangir





Özkonak Pastanesi (Cihangir):
Nevşehir'in Özkonak ilçesinden gelmiş bir aile tarafından kurulmuştur. Bal ve kaymağın yanısıra kazandibi de meşhurdur. Datlı mayadan aldığınız simitlerle, Özkonak'da bal kaymak ziyafeti çekebilirsiniz. Aralarındaki mesafe 100 metre kadar.






Asri Turşucu (Cihangir)
Adile Naşit ve Münir Özkul'un oynadığı unutulmaz Yeşilçam filmindeki meşhur turşucu dükkanıdır.  1913 yılında Fatih'de kurulmuş, 1938 yılında Cihangir'e taşınmıştır.Turşu zannedildiği gibi  Türklere özgü bir gelenek değildir. Eski Yunan, Sümer ve  hatta İran kültüründe  de vardır. Buradaki envai çeşit turşuyu tatmak için yazın bitmesini beklemelisiniz; çünkü yaz ayları boyunca kapalıdır.
Cihangir Mh.  Cihangir Cd No:29, Beyoğlu




Bir sonraki duraklarımızda Tophane-Cihangir bölgesinden ayrılıp İstiklal Caddesi'ne doğru yola çıkacağız..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder