Social Icons

12 Şubat 2014 Çarşamba

G.Afrika’nın 7 Harikası





Sonunda çizgiyi aştık. 
Ekvator’dan bahsediyorum. Avrupa’dan Asya’ya uzanan gezi rotamızı biraz değiştirerek ilk kez Kıbrıs’ın güneyine inmeyi başardık. Johannesburg’dan başlayıp, Sun City ile devam eden ve Cape Town’da noktalanan 8 günlük Güney Afrika turumuzun paylaşılmaya değer en güzel deneyimlerini Afrika'nın 7 Harikası olarak sıraladık. Gelir dağılımı arasındaki uçurumların bu kadar derin olduğu, günde ortalama 50 cinayetin işlendiği bir ülke için, hep bu kadar toz pembe anılar yazmayacağız elbette. Söze tatlı başladık, kalanlar G.Afrika'nın 7 Travması yazısında..


         1- Lesedi Köyü: Afrika’nın en büyük 5 kabilesinin yaşam biçimlerini göstermek amacıyla turistik olarak kurulmuş kültürel bir köy burası. Burada, her bir kabileye ait ayrı yerleşim yerlerini gezerek; bu kabilelerin kendilerine özgü yaşam biçimlerini canlandıran yerlileri izliyorsunuz. Savaşçı bir kabile olan Zulular'ın; dağlık yerlerde yaşayan ve renkli battaniyelere sarınan Bhasotolar'ın; hayvan dışkılarını sıva malzemesi olarak kullanan Pediler'in ve Mandela’nın kabilesi olan Xhasotolar’ın çadırlarını gezip; hem danslarını izledik, hem de tarihlerini dinledik.






     
      2-Safari , Arslan Parkı, Foklar ve Afrika Penguenleri:  Afrika'daki milli parklardan birinde meşhur Africa Big 5’ını ( fil, arslan,leopar,gergedan, afrika mandası) görebilmek, benim gibi hayvanları sadece protein olarak görmeye alışmış birisi için bile son derece önemliydi. Bu yüzden Pilanesberg Milli Parkı’nda safariye katıldık. Safaride fil, zürefa ,zebra ya da antilop gibi hayvanları bol bol izleyebildik ancak arslan görme hevesimiz kursağımızda kaldı çünkü kendileri tenezzül  edip karşımıza çıkmadı. Bu hevesimizi gidermek için dünyanın görülmesi gereken 100 yeri arasında bulunan Arslan Parkı’na gittik. Burada, hem soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan beyaz arslanları görebildik, hem de belgesellerde koşarken görmeye alıştığımız çitaları ağaç gölgesinde miskinlik yaparken izledik. Cape Town’da Rhodes Adası'nda afrika penguenleri ve kokuları kendileri kadar sevimli olmayan fokları izledik. Hem Ümit Burnu’nda hem Sun City’de, İstanbul’daki kediler gibi her köşe başında karşımıza çıkan babunlara tur boyunca fazlasıyla alıştık zaten.













     3-Bo Kapp: Cape Town’da daha çok müslümanların yaşadığı bir mahalle burası. Afrika’da apartheid (ırkçı) politikalara karşı ‘’rainbow nation’’ felsefenin bir sembolü olarak, black-white-colored tüm ırkların kardeşliğini yansıtması için, buradaki tüm evler devletin desteğiyle rengarenk boyanmış.




     4-Masa Dağı: Cape Town’u ve Atlas okyanusunu izleyebileceğiniz en serin ve en güzel yer burası. Şehrin içinden kalkan teleferiklerle çıkılıyor.








     5-Ümit Burnu: Bütün eğitim hayatımız boyunca, Hint ve Atlas okyanuslarının birleştiği, Afrika'nın en güney ucu olarak bildiğimiz Ümit Burnu’na giderken; yolda acı gerçeği öğreniyoruz. Meğer yıllardır aldatılmışız. Afrika kıtasının en güney ucunun; Ümit Burnu’nun güneydoğusunda yer alan bir afrika köyünde olduğunu öğrendik.
Portekizli denizci olan Bartelmi Diaz’ın bu burnu keşfettikten sonra ülkesine dönerken yaptığı zorlu deniz yolculuğunun ardından; pek çok denizci bu yola çıkmayı göze alamaz. Bunun üzerine denizcileri motive etmek için Portekiz kralı; bu burna Ümit Burnu adını koyar. Ümit Burnu’ndan geçerek Asya’ya ulaşan ve bu yeni ticari rota ile Avrupa’daki zenginleşmenin ve aydınlanmanın önünü açan Vasco De Gama aynı zamanda Afrika’nın sömürge tarihini de başlatmış olur.Sonrası malum, insan tacirliğinden, kanlı elmasa uzanan zulmün tarihi.
Okyanustan esen rüzgarları ; burnun tepesindeki deniz fenerinde hissetmelisiniz..





     
     6-Sun City: Sun City Johannesburg bölgesinde yer alan; suni deniz, dalga havuzları, golf sahaları ve kumarhanelerin yer aldığı çok büyük  bir tatil köyü. Ziyaretçileri, tahmin edilebileceği üzere daha çok Avrupalı beyazlardan oluşuyor. Burada geçirdiğimiz 2 günde, bizi Afrika’da olduğumuza inandıran tek şey, güneşlendiğimiz suni plajda gezinen babunlar oldu.




     7-Gelmişken yiyelim dediğimiz lezzetler :  Afrika’da tattığımız envai çeşit tropikal meyvelerin yanı sıra gelmişken yiyelim dediğimiz timsah ve deve kuşu etini  ilkler listemize yazdık. Ancak ne kadar uğraştıysak da çıtır tırtıl kızartmasını yemeğe bir türlü cesaret edemedik. Cape Town’da deniz ürünlerinin kabuklusundan, pullusuna her türlüsünün en lezzetlilerini tadabilirsiniz.






G.Afrika tatilini güzelleştiren 8. Harika tanıma fırsatı bulduğumuz güzel insanlardı:)

Afrika Kupası Final Maçı     Libya-Gana Karşılaşması

5 yorum:

  1. Cok cok eglenip tanımaktan cook daha mutlu oldugum arkadaslarim, Gafrika! kesinlikle sizle daha eglenceliydi.macimiz,alakasiz ortamlardaki renkli danslarimiz, Gonca'nin yanmis omuarina surekli dokunmam olsun hepsi sahane anilardi:)) fotodaki ekibi bir arada tekrar gormek harika olur, umarim tesadufi bir sekilde biraraya gelen bizler buradada bulusuruz..sevgilerrr...Asli

    YanıtlaSil