Social Icons

1 Nisan 2014 Salı

Politika ve İlişkiler arasındaki 10 benzerlik


Politika fena halde geleneksel ve bir o kadar da ataerkildir..O yüzden ilişkilerdeki davranış modelleriyle çok fazla ortak yanı vardır. Kumarda kaybeden aşta kazanır ama seçimde kaybeden taraftakiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim..

1)  İkisinde de kesinlikle tutamayacağın sözler verir, vaatlerde bulunursun:
 Ankara'ya boğaz getireceğim , mazotu 1 lira yapacağım hatta ofsaytı bile kaldıracağım dersin. İlişkide ölene kadar yalnız seni seveceğim, yazlığı da üzerine yapacağım dediğin gibi.



2) Kendinden öncekilere şiddetle nefret duyar onların hiçbirine benzemediğini savunursun:
Ezanı Türkçe okutan CeHaPe zihniyetine saydırırsın. Senden önceki iktidarların bu halka zulmettiğini, senin sayende demokrasi geldiğini savunursun. Bir yandan da THY’de kırmızı ruju yasaklarsın, gece içki satşını durdurur , Beyoğlu’nda masaları toplatırsın. Tıpkı öncekilere  benzemediğini iddia edip , sevgilinin etek boyundan kavga çıkarman ,erkek arkadaşının maç izlemesine trip atman gibi. Ama sen başka erkeklere ya da kızlara benzemezsin, o ayrı..




3) Üç vakte kadar bencilleşir, ne koparabildiğine bakarsın:
İki dönem hizmet ettik, saçımızı süpürge ettik, biraz da biz yiyelim dediğin dönemde ayakkabı kutularını doldurmaya başlarsın. İhalelerde peşkeş çekersin. İlişkinde de ilk aylarda yaptığın süprizleri rafa kaldırır, ‘’yorgunsan dışarda yiyelim aşkım’’lara son verirsin. İşten gelip göbeğini kaşıyarak kumandaya hakim olursun. ''Yemek hazır değil mi'' ya da ''çay koymayacan  mı'' diye mutfağa seslenirsin.




4) Kaybetme riskini gördüğün an kesenin ağzını açarsın:
Baktın anketlerde oy kaybetmeye başladın, bütçe kalemleriyle oynamaya başlarsın. Metro inşaatını durdurur, odun kömür dağıtırsın. Daha da yetmedi su gitmeyen köye bulaşık makinesi yollarsın; tıpkı sevgilin görüşme sıklığınızı haftada bire düşürdüğünde , iş yerindeki arkadaşlarıyla her mesai sonrası yemeğe çıkmaya başladığında playstation ya da kombine almak yerine sürpriz tatiller ve pırlanta kolyelere paranı harcadığın gibi.



5) Suç işlediğin an jestler yapmaya başlarsın:
Polisinin dayağından, sıktığın gazdan gençler ölür; annemin altın gününde  kısır yemek bırakılır, tencere tava çalınmaya başlanır; sen anlarsın ki halkın ağzına bal çalmak lazım. Marmaray'ın açılışı yaparsın; 4 dakikada kıtaları aşan halkı büyülemeye çalışırsın. Sevgilini aldatır; iş yerine çiçek yollarsın. İlişkiniz boyunca söylediğin toplam  ''seni seviyorum''un %80'ini bu 3 günde söylersin.





6) Kötü gidişatın nedeni hep dış mihraklardır:
Politik istikrarsızlığın, gezi olaylarının, terörün nedeni kendi yaptığın politikalar değil, hep dış mihraklardır.Hepsi faiz lobisinin, Avrupa Birliğinin ve okyanus ötesinin oyunudur. Senin bir siyasi parti olarak hiç suçun günahın yoktur. İlişkide de böyledir. Ya annesi ilişkinize çok müdahale ediyordur , ya arkadaş çevresi kötüdür. Karşıdaki hatun ayartmasa , zorla yatağına girmese, senin  hiç aklında yoktur.



7) Atara gelemezsin:
Siyasette halk kuzu gibiyken meydanda cirit atar demokrasi naraları atarsın. Halk güvenliği bana emanet, kılınıza zarar getirmem dersin. İstediğin politikayı yürürlüğe sokar, ben size hizmet için varım tevazülerini havada uçurursun. Ne zaman ki halk yaptığın politikayı beğenmez; ormanına da, üniversitesine de sahip çıkar; sokağa dökülür; senin ayarların bozulur. Basarsın biberi, copu. Haddini bildirirsin. İlişkide de böyledir: akşam uzayan toplantılara, unutulan yıl dönümlerine karşın  tribi yiyince; ''ne zaman evlenicez'' , ''yanındaki kız kimdi'' sorularından köşeye sıkışınca, yaygarayı kopartırsın. Telefonları açmaz, mesajlara dönmezsin. Yanına gittiğinde suratını asar , karşındakine zulmedersin.



8) Destekçi toplamak için elinden ne geliyorsa yaparsın:
Seni alkışlayan çoksa, kişi sayısı ne kadar fazlaysa sesin o kadar gür çıkar. Dağ köyüne mecburi hizmete yolladığın öğretmenine, doktoruna ne yolluk verirsin, ne kira yardımı yaparsın. Ama Kazlıçeşme yolları çetrefilli olduğundan kumanya ve yol yardımını esirgemezsin. Sonuçta alkışlamak ciddi bir efor ve enerji gerektirir. Çocuk okutmaya ve hasta bakmaya benzemez. Terk ettiğin de ve aldattığında da benzer bir efor sarf edersin. ''Evet yaptım ama sor ki neden yaptım'' la başlayıp; kimi zaman gözyaşlarına kadar varan türlü sahne gösterileriyle eşin dostun desteğini toplarsın.



9) Tükürdüğünü hep yalarsın:
3. köprünün İstanbul için cinayet olduğunu söyler ve şiddetle karşı çıkarsın. Sonra şehrin trafiğine çözüm getiren kahraman olarak temel atma törenine katılırısın. Okyanus ötesine selam durduğun kardeşlik yıllarını unutur; içimizdeki köstebekleri yok edeceğiz dersin. İlişkide de sözde asla özür dilemezsin; kapında yatsa bile affetmezsin. Bir buket papatya tav olacağını nereden bileceksin:)



10) Kendini garantiye alır almaz salarsın: 
Seçim biter, koltuk 4 yıl daha garantidir. Vitesi boşa alma zamanıdır. Ankara'da yarım kalan metro inşaatları 4 yıl daha bekleyebilir. Nikahı bastın nasılsa; 8 kilo alsan da boşayacak hali yok ya...



''Politikada dürüst olmak Ayşecik rolünde film çevirmeye benzer'' (Emre Yılmaz)
Malesef çoğu ilişkide de öyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder